Een gezond gebit is niet alleen prettig, maar oogt ook mooier, witter en stralender. Alle reden dus om je tanden goed te verzorgen, want iedere schade die je hebt zal niet meer uit zichzelf genezen.

Met de volgende drie tips kun je je gebit gezonder houden en daarmee mooier en stralender. Bloedend tandvlees, een slechte adem en pijnlijke kiezen behoren tot her verleden wanneer je het gebit voldoende verzorgt met deze tips.

1. Elektrische tandenborstel
Hoewel veel mensen gebruik maken van een elektrische tandenborstel, zijn er ook nog veel mensen die een traditionele tandenborstel gebruiken.

Hoewel dit niet per definitie verkeerd is, kun je het gebit veel makkelijker en grondiger schoonmaken met een elektrische tandenborstel. De kans op gaatjes is hiermee veel kleiner, terwijl ook het gemak van een elektrische tandenborstel niet onderschat mag worden.

Een normale tandenborstel is lastiger om goed te gebruiken, ook omdat veel mensen een vast poetspatroon hebben waarbij ze soms structureel delen overslaan. Omdat je met een elektrische tandenborstel de tanden één voor één poetst, is de kans hierop kleiner met de elektrische variant.

2. Mondwater? Let goed op
Veel mensen maken ook gebruik van mondwater, maar lang niet altijd helpt dit je. In de mond zijn er altijd bacteriën. Dit is niet erg, zolang de juiste balans aanwezig is.

Met de juiste balans worden de slechte bacteriën in toom gehouden en loop je in principe geen extra risico op gaatjes.

Veel mondwaters bevatten alcohol. Hoewel alcohol bacteriedodend is, is het ook te agressief. Dit betekent dat de balans in de mond verstoort raakt en op den duur juist de slechte bacteriën de overhand krijgen, ook omdat alcohol de mond uitdroogt en juist deze slechte bacteriën dat prettig vinden.

Kies daarom voor mondwater zonder agressieve bestanddelen als alcohol.

3. Slechte adem? Check je tong
Een slechte adem komt veel voor en wordt ook wel halitose genoemd. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar in veel gevallen ligt de oorzaak bij de tong.

Op de tong kan er een disbalans zijn waardoor bacteriën gaan groeien die stinkende zwavelverbindingen produceren. Deze zwavelverbindingen kunnen schadelijk zijn maar bovenal een slechte adem veroorzaken.

Je kunt de tong reinigen met een speciale tongschraper die op een zachte wijze de tong reinigt. Gebruik hiervoor niet je tandenborstel. Niet alleen kan een tandenborstel de tong beschadigen, ook verspreid je hiermee mogelijk schadelijke bacteriën over het poetsoppervlakte en daarmee vervolgens het gebit.