Haarverlies en dunner wordend haar is een probleem dat veel mensen treft. Op de leeftijd van 35 jaar zal ongeveer 66% van de mannen enig type haarverlies of dunner worden ervaren. Tegen het midden van de jaren vijftig heeft ongeveer 85% van de mannen een aanzienlijke hoeveelheid haar verloren. Hoewel er minder over wordt gesproken, treft ook haarverlies vrouwen; ongeveer 40% van de mensen die haarverlies ervaren zijn vrouwen. En omdat het over het algemeen als acceptabeler wordt beschouwd, of op zijn minst vaker voorkomt bij mannen, kan haarverlies bijzonder pijnlijk zijn voor vrouwen, veroorzaakt depressie en een negatief effect op het zelfrespect.

Hoewel vol, glanzend haar door velen wordt gezien als een uiterlijk kenmerk van jeugd en goede genen, is haaruitval niet puur een kwestie van ijdelheid. Integendeel, de gezondheid van het haar kan zelfs een veelzeggende indicator zijn voor de gezondheidstoestand.

Vitaminen voor haargroei
Alles wat je lichaam doet, wordt gevoed door voeding. Zonder voldoende vitamine B12, zullen je energieniveaus lijden; de botgezondheid kan negatief worden beïnvloed als de calciumspiegels ontoereikend zijn; je immuunsysteem kan niet sterk zijn zonder voldoende selenium. Haargroei is niet anders en in feite zijn verschillende voedingsstoffen absoluut essentieel voor normale haargroei – vitamines A, C, biotine (B7) en niacine (B3) en de essentiële mineralen ijzer, zink, en jodium. Samen bieden ze de voedingsbasis voor vol, dik, glanzend uitziend haar. Als je tekortkomt aan de essentiële voedingsstoffen die gezond haar ondersteunen, zal het er niet goed uitzien en er het beste uitzien.

Vitamine D
Adequate vitamine D is belangrijk voor het voorkomen van haaruitval, vooral bij vrouwen. In één onderzoek hadden vrouwen die haaruitval in het vrouwelijke patroon ervoeren ook een lage vitamine D.

Vitamine A
Vitamine A-tekort gaat gepaard met een reeks ernstige gevolgen voor de gezondheid. Hoewel deze tekortkoming zeldzaam is, leidt ze ook tot droog haar, wat een van de eerste indicaties is dat je niet genoeg vitamine A krijgt.

Biotine
Biotine, of vitamine B7, is een van de B-complexvitaminen. De relatie tussen biotine en haargroei is nog steeds onduidelijk, maar het is bekend dat adequate biotine noodzakelijk is voor een gezonde haargroei. Net als bij een vitamine A-tekort is haaruitval meestal een van de eerste tekenen van een biotine-tekort. De beste manier om een ​​biotine-tekort te voorkomen, is door genoeg te eten in uw dieet. Avocado’s, bananen, peulvruchten en bladgroenten zijn enkele van de beste biotine voedselbronnen. Als je te kort komt voor je dagelijkse portie biotine, is het biotinesupplement van Global Healing Center plantaardig, zeer biologisch beschikbaar en kan het de kloof helpen dichten.

Vitamine C
Vitamine C is een antioxidant, wat betekent dat het helpt de schade door vrije radicalen te verminderen. Hoewel veel mensen schade door vrije radicalen associëren als een soort intern-alleen proces, worden haarzakjescellen ook beïnvloed door de stress van vrije radicalen en het kan beginnen te vertonen in haarlokken, vooral als je ouder wordt. De vrije-radicalentheorie van veroudering (FRTA) stelt dat een levensduur van cellulaire schade door vrije radicalen de oorzaak is van de effecten die gewoonlijk worden aangeduid als veroudering – de verminderde cel- en orgaanfunctie die in de loop van de jaren is geassocieerd.

Antioxidanten zoals vitamine C kunnen oxidatieve schade helpen verminderen. In haarzakjes vertaalt dit zich in het voorkomen van onnodige en voortijdige vergrijzing van het haar, evenals haaruitval. Gelukkig kan een uitgebalanceerd dieet meer dan voldoende vitamine C leveren. Enkele van de beste bronnen zijn citrusvruchten, aardbeien, paprika’s en spruitjes.

Vitamine E
Vitamine E is een andere antioxidant die helpt bij het bestrijden van schade door vrije radicalen. Mensen die last hebben van haaruitval hebben over het algemeen minder antioxidanten in de hoofdhuid en dus meer bewijs van oxidatieve schade in de huid. Een kleine studie van personen die last hebben van alopecia (een soort haarverlies waarbij het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt) toonde aan dat orale suppletie met tocotrienol, een type vitamine E, oxidatieve stress in de hoofdhuid verminderde en meer haargroei stimuleerde.

Mineralen voor haargroei
Ijzer
IJzergebrek is de meest voorkomende voedingstekorten in de wereld. Het is extreem gangbaar in zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen en de oorzaken en symptomen zijn talrijk. IJzer maakt deel uit van het hemoglobine in bloedcellen en helpt zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam te transporteren.

Zoals te verwachten, hebben verschillende onderzoeken de ijzerstatus gebonden aan haaruitval. Hoewel het niet nodig is om alle patiënten met alopecia te screenen op bloedarmoede met ijzertekort, worden haarverliesbehandelingen verbeterd wanneer de slechte ijzerstatus wordt aangepakt. IJzergebreksanemie wordt meestal verholpen met ijzerverrijkte voedingsmiddelen of ijzersupplementen. Het beste ijzerrijke voedsel bestaat uit witte bonen, chocolade en linzen.

Zink
Zinktekort heeft een goed gedocumenteerde geschiedenis van bijdragen aan haarverlies. Eén studie toonde aan dat patiënten met alopecia significant lagere concentraties zink in hun bloed hadden. Helaas is het mogelijk niet dat de zinkinname onvoldoende is, wat bijdraagt ​​tot haarverlies. Het lijkt er eerder op dat patiënten met alopecia problemen hebben met het metaboliseren en het gebruik van zink. Hoe dan ook, zinksuppletie is nog steeds nuttig voor mensen met een lage zinkstatus. Nog beter, veel voedingsmiddelen zijn een uitstekende bron van zink. Enkele van de beste voedingsmiddelen voor zink zijn knoflook, pompoenpitten en kikkererwten.

Jodium
Verbreking van de schildklier kan haaruitval veroorzaken en jodium is noodzakelijk om de productie van schildklierhormoon te ondersteunen. Schildklieraandoeningen zijn waargenomen bij maximaal 28% van de mensen met alopecia. Zonder voldoende schildklierhormonen blijven de haarzakjes in de “rustfase” (telogen) van de haarcyclus, in plaats van de groeifase (anagen).

Zeegroenten zoals kelp, kombu en nori zeewier zorgen voor de meest consistente jodiumconcentraties, maar ze zijn niet erg populair bij westerlingen. Als u ze niet smakelijk vindt, kan jodiumsuppletie de oplossing zijn om het jodium te krijgen dat nodig is om de productie van schildklierhormonen te ondersteunen.

Andere veel voorkomende oorzaken van haarverlies
Er zijn veel oorzaken van haarverlies, sommige omvatten stress, voedingstekorten, hormonale onevenwichtigheden, genetica en slecht haaronderhoud. Er zijn zelfs veel ziektes waarbij haarverlies een primair symptoom is. De meest voorkomende vorm van haaruitval is androgenetische alopecia (AGA of kaalheid bij mannen / vrouwen) en het beïnvloedt zowel mannen als vrouwen, maar de andere oorzaken – telogene effluvium, alopecia areata, ringworm, littekens van alopecia en anderen – zijn niet ongebruikelijk.

Als een kanttekening, haaruitval is niet het enige probleem dat kan voortvloeien uit AGA. Voor mannen is androgenetisch alopecia nauw verbonden met coronaire hartziekten, vergrote prostaat, insulineresistentie, hoge bloeddruk en prostaatkanker. Bij vrouwen heeft androgenetische alopecia een verhoogd risico op het ontwikkelen van polycysteus ovarium syndroom (PCOS).

Mishandeling van het haar en slecht haaronderhoud kan ook tot haaruitval leiden. Overmatige hitte kan het haar beschadigen, waardoor het broos en breukgevoelig wordt. Je haar te strak stylen en vastbinden benadrukt de haarzakjes en kan leiden tot een type haarverlies dat tractiealopecia wordt genoemd. Paardenstaarten, vlechten, en zelfs tulbanden zijn vaak de schuldige; de oplossing is eenvoudig stoppen en het haar zo strak binden.

Een holistische benadering van haarverzorging
Sterk, glanzend uitziend haar begint binnenin. Goede voeding is de sleutel tot het ondersteunen van een gezonde haargroei en het verminderen van dieetgerelateerd haarverlies. Als u problemen ondervindt bij het verkrijgen van een volledig spectrum van voeding in uw dieet, kunt u overwegen vitamine- en mineralenaanvulling. Antioxidanten zijn ook belangrijk omdat er aanwijzingen zijn dat hoofdhuidontsteking geassocieerd kan zijn met haarverlies. Als u uw haar verliest, werk dan samen met uw vertrouwde zorgaanbieder om de oorzaak te achterhalen. Er zijn veel therapieën om dunner wordend haar aan te pakken en het identificeren van de oorzaak (geen bedoelde woordspeling) is de sleutel tot het implementeren van een succesvolle oplossing.