Na jarenlang onderzoek ontdekte de westerse geneeskunde wat oosterse culturen eeuwenlang wisten – thee is de gezondste drank. Thee liefhebbers vinden niets leukers dan te weten dat experts onze overtuigingen ondersteunen.

Meerdere publicaties van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information laten zien dat groene thee eindeloze gezondheidsvoordelen heeft. De onderstaande lijst met gezondheidsvoordelen van regelmatig drinken van groene thee is gebaseerd op een reeks studies die de gezondheidseigenschappen van groene thee onderzoeken.

Groene thee, bij regelmatig dronken:

1. heeft vetverbrandende eigenschappen
Regelmatig drinkt groene thee gewichtsverlies, vooral in combinatie met verhoogde lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon.
2. reguleert de bloedsuikerspiegel in de bloedstroom
3. verlaagt het cholesterolgehalte
Het is bewezen dat groene thee het totale cholesterol- en LDL-cholesterolgehalte verlaagt en de verhouding tussen HDL-cholesterol en LDL-cholesterol verbetert.
4. verbetert de mentale prestaties

Een van de belangrijke gezondheidsvoordelen van regelmatig drinken met groene thee is een beter geheugen en beter leervermogen.
5. biedt bescherming tegen coronaire hartziekte

Japanse studies bevestigen dat hoe meer mensen met groene thee eten, hoe minder kans op coronaire hartziekte.
6. vermindert ontsteking in het maagdarmkanaal
Groene thee bleek de ontsteking te verminderen door intracellulaire antioxidanten te activeren.
7. verbetert de botmineraaldichtheid
8. biedt bescherming tegen kanker
Als een rijke bron van polyfenolen EGCG, beschermt groene thee tegen kanker (met name darm-, long- en huidkankers)
9. beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling, zoals UV-geïnduceerde zonnebrand, UV-geïnduceerde immunosuppressie en fotogenering.

Groene thee wordt steeds populairder in westerse culturen. Deskundigen zijn van mening dat het drinken van minimaal 2 kopjes groene thee elke dag kan helpen om de bovengenoemde gezondheidsvoordelen te behalen. Oosterse filosofen voegen eraan toe dat meditatie over een kopje thee geluk en een lang leven geeft. Een ding is zeker: het drinken van thee volgt een geteste, traditionele en natuurlijke benadering van de gezondheid en is veel minder riskant dan alle nieuwigheden van het medicijn van vandaag proberen.

Maar wat is groene thee eigenlijk?

Groene thee is de variëteit die de oorspronkelijke kleur van de thee behoudt. Groene Thee wordt verondersteld de meest medicinale waarden te hebben. Het bevat de minste cafeïne van alle Chinese theeklassen. Omdat de bladeren niet gefermenteerd zijn, is de smaak aangenaam fris. Groene thee biedt een breed scala aan aroma’s, van zoet en nootachtig tot fruitig en bloemig. De meest bekende theeën in deze groepen zijn: Longjing thee uit de provincie Zhejiang, Maofeng van de berg Huangshan in de provincie Anhui en Biluochun geproduceerd in Jiangsu.

De gezondheidsvoordelen van groene thee zijn schijnbaar eindeloos. Het is een rijke bron van antioxidanten – polyfenolen genaamd – die de gezondheid op vele manieren ten goede komen. Studies over de hele wereld hebben aangetoond dat Chinese groene thee helpt kanker te voorkomen, helpt bij de spijsvertering, verbetert de gewichtsbeheersing en de gezondheid van de slagader. Het vermogen van groene thee om kanker te voorkomen is zo goed vastgesteld dat nieuwe onderzoeken groene thee testen als mogelijke kankertherapie.

Onderzoekers hebben aangetoond dat groene thee de vorming van bepaalde tumoren blokkeert. Groene thee helpt ook bij het verminderen van angstgevoelens, terwijl het een zeer alert gemoedstoestand behoudt, dankzij het hoge niveau van L-Theanine. Het ondersteunt het metabolisme en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Groene thee is rijk aan catechines die effectief bijna elke soort bacteriën doden die voedselvergiftiging veroorzaken. Het inactiveert ook de toxines die door die bacteriën worden geproduceerd. Tegelijkertijd verbetert het de groei van nuttige bacteriën in het spijsverteringskanaal.
Hoewel groene thee de meest populaire variëteit in wetenschappelijk onderzoek lijkt te zijn, verdienen andere theesoorten ook onze aandacht.

Zwarte thee is in China bekend als “rode thee” (hong cha) met betrekking tot de kleur van de geïnfundeerde vloeistof of de rode randen van de geoxideerde bladeren. Deze categorie thee wordt gefermenteerd voor het bakken. Zwarte thee is over het algemeen zacht van smaak. De beroemdste theeën in deze groepen zijn: Qihong van Anhui, Dianhong van Yunnan, Suhong van Jiangsu, Chuanhong van Sichuan en Huhong van Hunan.

Zwarte thee helpt om het cholesterol te verlagen en is goed voor het hart. Het drinken van zwarte thee helpt dodelijke verstopping van de bloedvaten te voorkomen en keert slecht arterieel functioneren tegen dat hartaanvallen en beroertes kan veroorzaken. Thee is al lang gekoppeld aan een lager risico op maagstoornissen, darm- en borstkanker. Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat zwarte thee zelfs de groei van kanker kan stoppen. Onderzoekers van de Universiteit van Rutgers toonden aan dat een zwarte theeverbinding genaamd TF-2 colorectale kankercellen veroorzaakte om “zelfmoord te plegen” terwijl normale cellen niet werden beïnvloed. Zwarte thee kan kiemen neutraliseren, waaronder enkele die diarree, longontsteking, blaasontsteking en huidinfecties veroorzaken.

Pu-Erh (ook geschreven Puer, Pu-Er, Puerh) is een heel speciale en unieke stijl van thee. Dit type post-gefermenteerde thee wordt verwerkt met behulp van alleen in de zon gedroogde theebladeren met groot blad uit bepaalde gebieden. De beste kwaliteit Pu-erh komt uit de provincie Yunnan in Zuidwest-China, waaronder Xishuangbanna, Simao en de provincie Pu-Er.

Chinese Pu-erh thee is het grootste thee-mysterie, beroemd om zijn gezondheidsvoordelen, zeer lage cafeïnegehalte en rijke, unieke en geruststellende smaak. Het geheim zit in het verouderingsproces. Pu-erh wordt beschouwd als een speciale delicatesse en een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse gezondheidszorg. Pu-Er-thee is erg goed voor het spijsverteringsstelsel (helpt het lichaamsgewicht te verminderen door het metabolisme te verhogen), verlaagt het cholesterolgehalte in de bloedbaan, verlaagt de bloed-alcohol na het drinken, voorkomt dysenterie en stimuleert secreties van de milt en andere organen.

Wulong (Oolong) thee vertegenwoordigt een variëteit halverwege tussen groene en zwarte thee. Het wordt bereid door geplukte theebladeren toe te staan ​​om gedeeltelijk te frituren alvorens te braden. Oolong is een krachtige thee met een uniek en zeer aangenaam zoetbloemig karakter. Het is een specialiteit van de provincies aan de zuidoostkust van China: Fujian, Guangdong en Taiwan. De beste soorten worden nog steeds met de hand gemaakt volgens het traditionele productieproces.

Oolong-thee verbetert de functie van het vetmetabolisme, beheert obesitas en draagt ​​zelfs bij tot afvallen. Oolong Tea kan gezondere en sterkere botten bevorderen en mensen beschermen tegen ziekten zoals osteoporose. Als andere theesoorten kan Oolong vechten tegen tandbederf en hartkwalen helpen voorkomen.

Witte thee is het minst verwerkt in alle theecategorieën. Het wordt alleen verdord en gedroogd door te stomen. Witte thee krijgt zijn aanduiding van de fijne, zilverwitte haren die worden aangetroffen in de ongeopende knoppen van de camellia sinensisplant. Witte theebladeren hebben een opvallende verschijning. Ze hebben meestal een lichte zilveren kleur. Witte theesoorten zijn de zeldzaamste ter wereld, geproduceerd op een zeer beperkte schaal in China. Traditioneel geplukt alleen bij het aanbreken van de dag in vier provincies, witte thee is delicaat en subtiele traktatie voor rustige momenten. Deze theeën worden gekenmerkt door een buitengewone frisse geur die zowel subtiel als zoet is. Het aroma is heerlijk zacht met een zachte smaak. Bekende soorten zijn onder meer “Silver Needle” en “White Peony”.

Witte theeën zijn een grotere bron van antioxidanten dan alle andere theesoorten. Ze kunnen de bloeddruk verlagen en de functie van de slagaders verbeteren. Ze bevorderen sterke botten. Witte thee helpt bij het beschermen van de huid tegen schade en kan zelfs een deel van de schade door vrije radicalen terugdraaien. Het heeft geweldige antivirale, antischimmel- en antibacteriële effecten. Deze groep thee is zelfs effectiever dan groene thee in het doden van ziektekiemen. Witte thee-extracten worden in veel soorten tandpasta gebruikt om hun antibacteriële effecten te verbeteren. Witte thee kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de symptomen van diabetes verlichten.

Kruidenthee (ook bekend als een tisane of kruidenthee) bevat alleen kruiden of combineert kruiden met gewone theebladeren. Kruidentheeën worden gemaakt met behulp van wetenschappelijke technologie op basis van oude voorschriften van Chinese medicijnmeesters. Ze hebben al veel trouwe klanten over de hele wereld gewonnen vanwege hun betrouwbare kwaliteiten en effectieve functie.
Bij het infunderen van een theelepel kruiden zoals mint, tulsi, gember, kamille, jasmijn (en vele andere), sijpelen hun geneeskrachtige eigenschappen in het water waardoor drinkers het gewenste effect hebben. Afhankelijk van de gebruikte kruiden, kan het laxerend, genezend, verfrissend, kalmerend of maagzuurremmend van aard zijn.

Blends Het is mogelijk om de positieve karakters van verschillende theeën te combineren door te mengen. Theehandelaren mengen theeën van verschillende gewassen of zelfs van oorsprong om de smaak, het aroma, het karakter en de prijs van thee gedurende langere tijd te behouden. Engels ontbijt is een van de meest erkende melanges die op de markt verkrijgbaar zijn.

Welke thee variëteit ook uw favoriet is, onthoud dat het belangrijk is om alleen de verse, goede kwaliteit thee te kiezen. Losbladige thee, die hele bladeren en knoppen bevat, lijkt effectiever dan theezakjes die het uitwaaieren van grotere, minder verse bladeren bevatten.

En onthoud – thee is er om van te genieten! Geniet er eerst van en behandel gezondheidsvoordelen als bijwerking.