Iedereen is zich er goed van bewust dat een goed uitgebalanceerd dieet hen kan voorzien van vitaminen en mineralen, maar niet iedereen begrijpt waarom. De mineralen in uw voedsel worden verkregen uit mineralen in de bodem, maar als de grond is opgebruikt, zullen er weinig tot geen mineralen in de grond zijn. Vitaminen worden van nature in planten gevormd, maar geen enkel voedsel bevat alle vitamines die u dagelijks nodig hebt. Iedereen zou een supplement moeten nemen om de hiaten op te vullen en om gezondheid en vitaliteit te bevorderen. Niet alle supplementen worden echter gelijk gemaakt en vele vormen van mineralen en vitamines worden mogelijk niet geabsorbeerd. We zullen beginnen met de vitamines en hun essentiële rol in de menselijke gezondheid.

Vitaminen worden ingedeeld in een van de twee groepen, in vet oplosbaar of in water oplosbaar, en de groep waartoe een vitamine behoort, wordt bepaald door hoe de vitamine wordt geabsorbeerd. Hoe elke vitamine wordt geabsorbeerd is complex, maar kan worden vereenvoudigd. Als het direct door het darmlumen wordt opgenomen in de bloedbaan, wordt de vitamine geclassificeerd als in water oplosbaar. Als het samen met voedingsvet wordt opgenomen en naar de lever wordt getransporteerd voordat het in de bloedbaan terechtkomt, wordt de vitamine als vetoplosbaar beschouwd. In vet oplosbare vitamines kunnen alleen via het lymfesysteem in de bloedbaan terechtkomen. Vitaminen zijn verantwoordelijk voor de hormoonproductie en -regulatie, cellulaire functies en algemene homo-oestasis van het lichaam. Elke vitamine heeft een specifieke functie in het lichaam en als de vitamine afwezig is, kan een persoon ziek worden en mogelijk zelfs sterven.

Wateroplosbare vitaminen zijn talrijker dan hun in vet oplosbare tegenhangers en bevatten vitamine C en de vele verschillende soorten vitamine B. Veel in water oplosbare vitamines zijn warmtegevoelig en kunnen worden vernietigd door koken of verwerken, waardoor ze verrijkte of rauwe voeding eten. is belangrijk om genoeg van deze vitamines te krijgen.

Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, is de bekendste vitamine en wordt verkregen uit veel soorten fruit en groenten, zoals bessen, citrusvruchten en groenten uit de Brassica. Ascorbinezuur wordt gemakkelijk in de bloedbaan opgenomen en door het lichaam gebruikt, en is dus een sterk biologisch beschikbare vitamine. Vitamine C is belangrijk bij de productie en verjonging van collageen, houdt de huid en weefsels gezond, het metabolisme van eiwitten en vetten, en is een krachtige antioxidant. Een volwassene moet minstens 60 mg per dag krijgen om een ​​tekort te voorkomen, wat kan leiden tot een ziekte die bekend staat als scheurbuik.

Vitamine B heeft veel verschillende vormen, elk met een specifieke maar vitale functie in het menselijk lichaam. Vitaminen B1, B2 en B3, ook bekend als respectievelijk thiamine, riboflavine en niacine, spelen elk een specifieke maar functioneel verschillende rol in het glucosemetabolisme en de productie van cellulaire energie. Thiamine wordt gevonden in lage concentraties in veel voedingsmiddelen en verrijkt met melk, melkalternatieven en graanproducten. Beri beri is de ziekte veroorzaakt door thiaminedeficiëntie en kan oedeem en / of mentale en cardiovasculaire problemen veroorzaken. De gemiddelde volwassene moet dagelijks 1.3 mg thiamine consumeren om een ​​tekort te voorkomen. Riboflavine heeft een extra functie omdat B6 niet kan worden omgezet in een bruikbare vorm zonder de aanwezigheid van riboflavine. Riboflavine is aanwezig in melk en melkalternatieven, lever en vlees en verrijkte graanmeel. Er is dagelijks 1,6 mg riboflavine nodig om tekorten te voorkomen. Riboflavinedeficiëntie is niet dodelijk, maar kan huidproblemen veroorzaken, zoals laesies en dermatitis. Niacine is verkrijgbaar als nicotinezuur of nicotinamide, de gebruikelijke gesupplementeerde vorm is nicotinezuur. Afgezien van de metabole rol van niacine, kan niacine een positieve invloed hebben op de algemene cardiovasculaire gezondheid en is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt. Tryptofaan, een aminozuur, wordt omgezet in niacine, dus de dagelijkse inname wordt uitgedrukt als niacine-equivalenten, of NE, en 1NE niacine komt grofweg overeen met 60 mg tryptofaan. Tryptofaan kan in alle eiwitbronnen worden gevonden. Het nemen van een hoge dosis niacine kan een gebeurtenis veroorzaken die bekend staat als een niacine-flush, een roodheid van de huid veroorzaakt door bloedvatverwijding net onder de huid. Niacine-deficiëntie veroorzaakt een aandoening die pellagra wordt genoemd, de symptomen die voortkomen uit dermatitis, diarree, dementie en uiteindelijk de dood.

Vitamine B6 is een multifunctionele vitamine, die wordt gebruikt in vele rollen in het menselijk lichaam. De primaire rol van B6 is de afbraak van eiwitten in aminozuren, die de niacine-status kunnen beïnvloeden zoals eerder besproken. Vitamine B6 is essentieel voor het menselijke zenuwstelsel, omdat B6 betrokken is bij de synthese van neurotransmitters, chemische signaalhormonen, zoals serotonine, dopamine en epinefrine. Vitamine B6 is ook betrokken bij de productie en regulatie van steroïde hormonen. Het proces om glycogeen in glucose om te zetten vindt plaats tijdens vasten en zware inspanning. Een andere belangrijke functie van B6 is de vorming van rode bloedcellen, in het bijzonder de vorming van heem, de zuurstofdragende component van hemoglobine. Ten slotte speelt B6 ook een kleine rol bij de regulering van immuunfuncties, een proces dat nog steeds wordt onderzocht. Vitamine B6 wordt aangetroffen in veel soorten vlees, granen, noten, groenten en bananen en de gemiddelde volwassene heeft 1,8 mg per dag nodig om te voorkomen dat hij tekortschiet. Omdat vitamine B6 veel functies heeft, heeft tekort als gevolg veel symptomen, zoals slapeloosheid, dermatitis, prikkelbaarheid en depressie.

Foliumzuur, ook folacine en foliumzuur genoemd, is een andere vitamine met vele functies door het hele lichaam. Foliumzuur is van cruciaal belang voor de synthese en reparatie van DNA en RNA, vereiste processen in elke cel die actief verdeelt, zoals huid, bloedcellen, intestinale lumen en geslachtscellen, zoals sperma. Foliumzuur is vooral belangrijk voor kinderen en vrouwen die proberen zwanger te raken of zwanger zijn, omdat er veel cellen zijn die cellen splitsen die DNA en RNA nodig hebben. Deficiëntie tijdens de zwangerschap leidt tot neuraalbuisdefect en kan verlies van leven veroorzaken. Foliumzuur is het beste dat wordt opgenomen en volwassenen moeten minstens 220 mcg per dag krijgen, meer als ze proberen zwanger te worden. Symptomen van deficiëntie bij volwassenen zijn anemie, zwakte en depressie. Een cobalaminedeficiëntie kan worden gemaskeerd door een folaatdeficiëntie omdat hetzelfde type anemie de oorzaak is en afzonderlijke tests moeten worden gebruikt om de oorzaak te bepalen. Foliumzuur is te vinden in fruit, groenten, zaden en peulvruchten

De grootste en meest structureel complexe B-vitamine is B12 of cobalamine. Cobalamine is de enige vitamines waarvoor een receptor of “helper” nodig is om in het lichaam te worden opgenomen. Vanwege de noodzaak voor een receptor om te worden geabsorbeerd, kan de absorptie van cobalamine worden geremd door maagaandoeningen, zoals pernicieuze anemie, colitis of atrofische gastritis. Cobalamine speelt een rol bij het metabolisme en de neurologische functie, maar de grootste rol die cobalamine vervult, is de vorming van rode bloedcellen. De gemiddelde volwassene heeft 2mcg per dag nodig om tekorten te voorkomen, en bronnen omvatten vlees, inclusief vis en eieren, en sommige vormen van algen. Cobalamine-tekort wordt gekenmerkt door geheugenverlies, vermoeidheid, zwakte en dementie en kan tot 7 jaar duren. Een cobalamine-tekort kan ook worden gemaskeerd door een folaatdeficiëntie.

Biotine is een B-vitamine die belangrijk is voor cellulaire groei en vernieuwing, en cellulaire processen. Veel enzymen zijn biotine-afhankelijk en zonder biotine, cellulaire groei en vernieuwing, en cellulaire functies zouden niet voorkomen. Biotine wordt in veel voedselbronnen aangetroffen, maar is gebonden aan een eiwit dat de opname ervan remt. Pancreasenzymen kunnen het eiwit verwijderen en biotine laten opnemen. Symptomen van biotine-tekort omvatten haaruitval, dermatitis, depressie, lethargie en zelfs hallucinaties. Om een ​​tekort te voorkomen, is de gemiddelde behoefte aan biotine voor volwassenen 30mcg per dag.

Onze laatste in water oplosbare vitamine is pantotheenzuur, ook wel vitamine B5 genoemd. Pantotheenzuur is erg belangrijk in het metabolisme van koolhydraten en vetzuren en is ook erg belangrijk voor de productie van cellulaire energie en de synthese van cholesterol in het lichaam. Van pantotheenzuur is aangetoond dat het helpt bij versnelde wondgenezing en zelfs verlaging van cholesterol. Net als biotine moet pantotheenzuur worden bevrijd van een eiwit voordat het kan worden opgenomen en in het lichaam kan worden gebruikt. Pantotheenzuur is wijdverbreid en wordt aangetroffen in vlees, zuivelproducten, volle granen en peulvruchten, waardoor de gemiddelde volwassene gemakkelijk 7 mg per dag kan krijgen. Een tekort is zeldzaam maar presenteert zich als een branderig gevoel in de extremiteiten, bekend als Burning Feet Syndrome.

Er zijn vier vitamines die in vet oplosbaar worden beschouwd; vitamine A, D, E en K. Vitamine A heeft verschillende vormen en de verbindingen staan ​​bekend als retinoïden. Retinylester is de vorm die wordt gevonden in voedsel en ook wordt opgeslagen in de lever. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan retinylester omvatten vis, vlees, zuivel en eierdooiers. In plantaardige voedselbronnen leveren verbindingen bekend als carotenoïden retinylester. Carotenoïden zijn te vinden in oranje en geel fruit en groenten, donkergroene groenten en tomaten. Eenmaal opgenomen in het lichaam, wordt vitamine A voor verschillende functies gebruikt. Retina is de vorm van vitamine A die verantwoordelijk is voor het gezichtsvermogen en de mogelijkheid om zich aan te passen aan veranderingen in helderheid. Retinoïnezuur is de vorm van vitamine A die verantwoordelijk is voor voortplanting, groei, functie van het immuunsysteem en cellulaire gezondheid. Vitamine A-tekort kan leiden tot een aandoening die nachtblindheid wordt genoemd, waarbij het zicht langzaam herstelt na een felle lichtflits. Nachtblindheid is een vroege indicator voor het ontwikkelen van een tekort en een aanhoudende tekortkoming kan leiden tot volledig verlies van het gezichtsvermogen. Een tekort veroorzaakt ook vertraagde groei, niet-voortplanting en verminderde immuniteit. Aangezien vitamine A langdurig in het lichaam wordt opgeslagen, kan toxiciteit worden veroorzaakt door te veel van deze vitamine te consumeren. Overtollig kan hoofdpijn, braken, leverschade, bloedingen en zelfs coma veroorzaken. Vitamine A is ook teratogeen en veroorzaakt een aangeboren afwijking als het te hoog is bij zwangere moeders. De aanbevolen dagelijkse inname voor vitamine A is 600mcg per dag voor volwassenen, 700 voor zwangere moeders.

Vitamine D wordt gesynthetiseerd in de aanwezigheid van zonlicht, maar is ook verkrijgbaar in alternatieven voor vissen en verrijkte melk en melk. Als een multifunctionele vitamine moet een persoon ervoor zorgen dat hij de aanbevolen 5mcg per dag consumeert om een ​​goede gezondheid te behouden. Vitamine D heeft geen toxiciteit gekoppeld aan hogere doseringen en velen nemen nu dagelijks tot vijf keer de aanbevolen inname. Vitamine D is essentieel voor de calcium- en fosforhomeostase in het lichaam door de nieren te helpen bij het terugwinnen van calcium en fosfor, indien nodig. Vitamine D helpt bij botgroei en -onderhoud en zorgde voor een gezonde botdichtheid. Vitamine D is ook aangetoond dat het helpt de immuunfunctie te reguleren en helpt bij ziektepreventie. Vitamine D-tekort kan leiden tot onjuiste botvorming bij kinderen, een aandoening die bekend staat als Rachitis, of verlies van botdichtheid op volwassen leeftijd, een aandoening die osteoporose wordt genoemd. Beide aandoeningen zijn verband met laag calcium in de voeding en gebrek aan lichaamsbeweging.

Vitamine E, ook bekend als tocoferol, draagt ​​in vele rollen in het lichaam bij, de bekendste functie is het krachtige antioxidant vermogen. Deze vitamine beschermt cellen en moleculen tegen oxidatieschade die schadelijk kan zijn voor het lichaam of de functies van cellen kan belemmeren. Vitamine E draagt ​​ook bij tot de genexpressie en de immuunfunctie, maar spaart meestal voor alles dat oxidatieve schade kan veroorzaken. Vitamine E is te vinden in zaadoliën en sommige vruchten, zoals avocado en pompoen, en de gemiddelde volwassene moeten 10 mg per dag consumeren.

Vitamine K is beschikbaar in drie vormen voor absorptie; phylloquinone, menaquinone en menadione. Phylloquinon is de vorm die in planten wordt gevonden, menadion is de synthetische vorm die in supplementen wordt aangetroffen, en menaquinon is de vorm van darmbacteriën, die ook de vorm is die in het lichaam wordt gebruikt. De eerste functie van vitamine K is bloedstolling. Vitamine K is, samen met calcium, verantwoordelijk voor het starten van de cascade om een ​​bloedstolsel te vormen. Zonder vitamine K zou een persoon niet in staat zijn om de bloedstroom te stoppen als hij gewond raakt of als een bloedvat scheurt. Ten tweede wordt vitamine K gebruikt om botproteïnen te synthetiseren en ondersteunt zo de groei en het onderhoud van botten. Er zijn geen toxische effecten geassocieerd met vitamine K, maar een tekort kan bloedingen veroorzaken. Baby’s zijn het meest vatbaar voor een tekort, omdat de moedermelk weinig vitamine K bevat en darmbacteriën nog niet zijn vastgesteld om menaquinon te maken. De aanbevolen dagelijkse inname voor volwassenen id 80mcg.

Veel vitamines zijn essentieel voor verschillende functies in het menselijk lichaam. Mineralen hebben ook veel functies en veel vitaminen vertrouwen op mineralen om cellulaire functies uit te voeren