Wanneer je onveilige seks hebt gehad, dat wil zeggen seks zonder een condoom of beflapje, heb je het risico gelopen om besmet te raken met een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een soa. Een soa is een ziekte die vaak via lichaamsvloeistoffen als sperma of vaginaal vocht wordt overgedragen.
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 20.000 tot 30.000 mensen de diagnose dat ze een soa hebben. In veel gevallen had dit vrij eenvoudig voorkomen kunnen worden door veilige seks te hebben.
Waarom krijgen mensen zo vaak een soa?
Tienduizenden soa’s per jaar is eigenlijk vrij veel wanneer je bedenkt dat vrijwel iedereen weet wat een soa is en hoe je deze kan voorkomen.
Veel besmettingen met bijvoorbeeld gonorroe vinden plaats doordat men laks is of in de spanning simpelweg geen condoom wil pakken. Zonde, maar moeilijk te voorkomen van buitenaf.
Soa’s worden echter ook verspreid door misverstanden. Veel mensen denken dat een soa altijd klachten veroorzaakt. Geen klachten? Dan hebben ze dus geen soa.
Dat is helaas niet het geval. Onder meer chlamydia en gonorroe, de twee meest voorkomende soa’s van Nederland veroorzaken lang niet altijd klachten.
Dat je geen klachten hebt wil echter niet zeggen dat je de soa niet kunt verspreiden naar andere bedpartners. Op deze manier wordt een soa soms enkele keren verspreid voordat iemand een soa test laat uitvoeren en doorheeft dat hij of zij besmet is.
Alleen door een soa test te laten uitvoeren weet je dus zeker of je een soa hebt. Je kunt dit doen bij de GGD of huisarts, maar ook bij een gespecialiseerde soa kliniek. Hier zijn meestal geen wachtrijen en kun je volledig anoniem getest worden.
Dat maakt de drempel voor veel mensen lager om een soa test te laten uitvoeren. Die drempel moet zo laag mogelijk zijn, om het aantal nieuwe besmettingen per jaar omlaag te kunnen brengen in Nederland.