Op de bassischool komt het maar al te vaak voor, een kind met hoofdluizen. En niemand wil dat zijn of haar kind getroffen wordt door deze vervelende beestjes. Het veroorzaakt niet alleen jeuk maar het geeft ook een naar gevoel. Want zeg nou eerlijk hoe kan je rustig slapen als je weet dat je beestjes in je haar hebt. Ondanks de vele controles die erop de basisschool worden uitgevoerd, valt het niet altijd te voorkomen. Probeer als ouder zijnde preventieve maatregelen te treffen om hoofdluis bij je kind te voorkomen.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis is iets wat als vervelend en zeer onprettig ervaren kan worden. Het is niet iets dat alleen bij kinderen voorkomt, dit kan nog wel eens gedacht worden. Maar eigenlijk kan iedereen hoofdluis krijgen. Want een hoofdluis loopt als het ware van het ene hoofd naar het andere hoofd. Kom je te dicht bij iemand die op dat moment last heeft van luizen dan is de kans groot dat jij het binnenkort ook hebt. Hoofdluis kan behandeld worden met antiluis shampoo en een speciale kam.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om hoofdluis te voorkomen. Echter, geeft het geen garantie dat de hoofdluis jouw hoofd overslaat.

1. Speciale haar elastiekjes

Deze oplossing is zeer geschikt voor kinderen. De speciale haarelastiekjes geven een bepaalde geur af waar luizen niet tegenkunnen. Grote kans dat ze jouw kind overslaan als zij zo een haarelastiekje draagt.

2. Nat-kam methode

Door het haar te kammen terwijl het nat is, haal je alle viezigheid uit het haar. Ook kan je op deze manier makkelijk controleren of er geen gekke dingen in het haar zitten. Probeer deze methode om de paar dagen uit te voeren. Als dit elke dag gedaan wordt dan is de kans groot dat er te veel haar verloren gaat.

3. Gebruik altijd je eigen haarborstel

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips, die we je meegeven. Een hoofdluis kan niet alleen van hoofd naar hoofd lopen maar ook in een haarborstel blijven plakken. Het is dan ook een groot risico om een haarborstel van iemand anders te gebruiken. Natuurlijk komt het wel eens voor dat je dit doet. Maar maak de borstel dan eerst even schoon.

4. Haar regelmatig controleren

Als ouder zijnde kan je regelmatig het haar van je kind controleren. Je kan dit doen tijdens het kammen van het haar (nat-kam methode) of door een wekelijkse controleren te houden.