Waarom je naar fysiotherapie gaat

Blogpost

Je hebt vast weleens gehoord dat iemand naar ‘de fysio’ moest, zoals de fysiotherapeut in de volksmond vaak wordt genoemd. Maar waarom eigenlijk en wat doet zo’n behandelaar dan?

Een fysiotherapeut is opgeleid om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten bewegen. Hij of zij weet hoe belemmeringen en pijnklachten het best behandeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan lage rugklachten, gewrichtspijn of nekklachten. Als je pijn hebt bij het bewegen, zal je huisarts je al snel doorverwijzen naar een fysiotherapiepraktijk. Fysiotherapie werd vroeger heilgymnastiek genoemd. Die naam geeft al aan dat het gaat om bewegen met het doel je lichaam sterker te maken. En dat is precies wat je bij fysiotherapie Amersfoort gaat leren.

Passend behandelplan

Ieder mens zit anders in elkaar en ervaart klachten op zijn eigen manier. De therapeut zal door vragen te stellen veel over jou te weten komen. Het gaat dan bijvoorbeeld over je algehele gezondheid en de activiteiten die belangrijk zijn in je dagelijks leven. In een lichamelijk onderzoek wordt bepaald waar de klachten precies zitten. Ook let de therapeut op je houding en je manier van bewegen. Zo wordt er een compleet beeld van jou gevormd. Je bent immers een uniek persoon. Daarom wordt er tijdens de eerste afspraak een behandelplan opgesteld dat speciaal geschikt is voor jou. Zo weet je precies aan welke doelen je samen met de fysiotherapeut aan gaat werken.

Zo ziet een behandeltraject eruit

Na het opstellen van het behandelplan, ga je samen aan de slag. Pijn kan worden behandeld door massage of andere technieken. De therapeut leert je oefeningen die je regelmatig gaat doen, ook thuis. Hierdoor wordt je lichaam sterker en ga je weer gemakkelijker bewegen.

Het is belangrijk om te blijven oefenen om je lichaam sterk te houden en zo te voorkomen dat je klachten op een later tijdstip terugkomen. De fysiotherapeut zal je trouwens ook adviezen en richtlijnen meegeven zodat je soepel kunt blijven bewegen. Want hoe fijn is het om zonder pijn door het leven te gaan en lekker in je vel te zitten. Fysiotherapie is een prima behandeling om dat weer mogelijk te maken.