Als het gaat om gezond voedsel, is het moeilijk om bieten te verslaan. De voedingsfeiten voor bieten liegen niet. Ze zijn een krachtpatser van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid – antioxidanten en vezels om er maar twee te noemen. Beets ondersteunen de gezondheid van het hart, leverontgifting, hersengezondheid en nog veel meer. Als het al een tijdje geleden is dat je wat verse bieten of energiestimulerende bietensap hebt geprobeerd, is het tijd om weer de gewoonte aan te nemen om te genieten van de vele gezondheidsvoordelen van deze kleurrijke groente.

Wat zijn bieten?
Bieten komen van de wortels van bietenplanten (Beta vulgaris). Alle delen van de plant zijn eetbaar en veel mensen genieten van jonge bietengranen in salades. Hoewel de meeste Amerikanen automatisch denken aan de rijk gekleurde rode biet, zijn er talloze andere soorten waaronder suikerbieten, gouden bieten en vele andere, elk met een uniek culinair profiel.

Welke vitaminen en mineralen hebben bieten nodig?
Welke soort bieten u ook kiest, het zit boordevol gezondheidsbevorderende stoffen en fytonutriënten. Bieten zijn rijk aan immuunsystemen die vitamines zoals vitamine C stimuleren en hebben veel essentiële mineralen zoals kalium, mangaan en ijzer. Bieten zijn ook een geweldige bron van lysine, een essentieel aminozuur dat je lichaam niet alleen kan produceren. Beets ondersteunen ook het algehele welzijn. Ze bieden een heerlijke portie vezels en antioxidanten bij elke hap.

Hier is de uitsplitsing van de voedingswaarde voor een kopje onbewerkte bieten volgens de National Nutrient Database van het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA).

Voedingshoeveelheid in 1 kopje bieten
Eiwit 2,2 g
Vezel 3,8 g
Suikers 9,19 g
Calcium 22 mg
Strijk 1,09 mg
Magnesium 31 mg
Fosfor 54 mg
Kalium 442 mg
Natrium 106 mg
Zink 0,48 mg
Koper 0,102 mg
Mangaan 0,447 mg
Selenium 1,0 μg
Vitamine C 6,7 mg
Thiamine 0,042 mg
Riboflavine 0,054 mg
Niacine 0,454 mg
Folaat 148 μg
Betaine 175 mg
Vitamine A 3 μg
Vitamine K 0,3 μg

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van bieten
Als een van de oudste bekende groenten, hebben mensen sinds de oudheid bieten gebruikt voor verschillende gezondheidsbelangen. Hoewel ze in sommige diëten een hoofdbestanddeel blijven, zijn de voordelen voor de gezondheid van bieten niet zo bekend als ze ooit waren. Echter, modern onderzoek suggereert dat er ongelooflijke toepassingen zijn voor bieten. Hier zijn enkele van de meest recente, verifieerbare manieren waarop bieten uw gezondheid kunnen ondersteunen.

Geweldige bron van antioxidanten
Beets bevatten, net als veel andere soorten fruit en groenten, veel antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het bevorderen van een goede gezondheid van veel van uw organen, inclusief uw hart, door te beschermen tegen schade door vrije radicalen op cellulair niveau. Vrije radicalen zijn de oorzaak van tientallen gezondheidsproblemen, waaronder sommige soorten kanker. Regelmatig eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bieten, geeft je de antioxidanten die je lichaam nodig heeft om een ​​langdurig welzijn te bevorderen. Ze kunnen zelfs dienen als ontstekingsremmers om te helpen beschermen tegen sommige vormen van lichte ontsteking.

Ondersteunt cardiovasculaire gezondheid
Bieten bevatten van nature voorkomende nitraten. Deze verbindingen worden omgezet in stikstofmonoxide in uw bloed en kunnen helpen de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen. Stikstofmonoxide kan de bloedvaten verwijden, waardoor de zuurstofefficiëntie naar het hart en andere vitale organen toeneemt. Sommige van deze effecten zijn bijna onmiddellijk. Het drinken van bietensap lijkt bijvoorbeeld de bloeddruk, zowel systolisch als diastolisch, binnen 24 uur na consumptie te verlagen.

Beets bevatten ook vezels en betaine, die beide een gezond hart ondersteunen. Vezel helpt bij het bevorderen van een gezond cholesterolgehalte, terwijl betaïne homocysteïne kan verminderen, een aminozuur in het bloed waarvan is aangetoond dat het bijdraagt ​​aan hartaandoeningen.

Verhoogt training en prestaties
Diezelfde nitraten die goed zijn voor je hart, komen ook ten goede aan je uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen en spiergezondheid. Omdat nitraten de bloedstroom verhogen, kan het de sporters helpen hun prestaties te verbeteren en hun uithoudingsvermogen te vergroten, waardoor ze langer meegaan met energie voor de wedstrijddag. Evenzo kunnen bieten atleten helpen met spierkracht en herstel, mede als gevolg van toegenomen bloedstroom en zuurstofefficiëntie.

Moedigt de gezondheid van de hersenen aan
Beets bevorderen een gezonde geest en gemoedstoestand. Terwijl die nitraten de bloedtoevoer naar je hart en longen stimuleren, krijgen je hersenen ook meer bloed. Dit kan je geest helpen om meer gericht en helder te voelen. Evenzo bevatten verse bieten hersenondersteunende verbindingen, waaronder antioxidanten, magnesium, vitamine C en betaïne. Eén dierstudie toonde ook aan dat muizen verminderde stress en angst ervoeren wanneer ze extracten van bietenblaadjes kregen.

Bevordert sterke botten
Bieten zijn gevuld met voedingsstoffen die helpen bij het bouwen van sterke, gezonde botten. Deze voedingsstoffen omvatten bot ondersteunende mineralen zoals koper, folaat en magnesium. Bieten bevatten ook silica, een mineraal dat gezonde niveaus van calciumabsorptie in uw lichaam bevordert.

Stimuleert ontgifting
Bieten zijn een van de beste groenten in de buurt om de natuurlijke detox-mechanismen van je lichaam te ondersteunen. Het pigment dat bieten hun unieke kleuring geeft, betaleïne, helpt ook toxines uit het lichaam te verwijderen. Betalains werken met de natuurlijke afweermechanismen van uw lichaam om toxinen te helpen binden en verwijderen.

Vitaliseert lever- en niergezondheid
Deze natuurlijke betalainverbindingen helpen ook de lever- en niergezondheid te bevorderen, de twee belangrijkste ontgiftende organen in het lichaam. Betaninen zijn één type betalaineverbinding in bieten. Betaninen helpen enzymen aanmaken die ontgifting en antioxiderende activiteit in uw lever bevorderen. Even terzijde, bietensap en bietensoep zijn twee van mijn favoriete leverzuiverende voedingsmiddelen.

Ondersteunt de gezondheid van de spijsvertering
Beets bevatten veel vezels en vitamine B-9. Samen zorgen deze verbindingen voor een goede spijsvertering. Fiber helpt bij een goede stoelgang en helpt constipatie te voorkomen. Het is ook een uitstekend prebioticum, dat helpt bij het voeden van gezonde probiotische bacteriën in uw darm. Vitamine B-9, of folaat, is een essentiële vitamine die een gezonde darm- en gastro-intestinale gezondheid bevordert. Het consumeren van bieten is een geweldige manier om deze twee krachten tegelijkertijd te laten samenwerken – en zo een gezond metabolisme en spijsverteringsstelsel te handhaven.

Beets hebben ook betainehydrochloride. Deze organische verbinding helpt de maag vet en eiwitten in uw voedsel af te breken en kan een krachtig spijsverteringshulpmiddel zijn.

Bieten toevoegen aan uw dieet
Hoewel bieten of ingeblikte bieten standaard zijn, zijn er veel meer, en betere, manieren om bieten aan uw dagelijkse dieet toe te voegen. Verse bieten kunnen een geweldige aanvulling zijn op veel drankjes en salades.

Voor een heerlijk bietensap, sap de volgende ingrediënten (als je geen sapcentrifuge hebt, meng je ze met 1 of 2 kopjes water).

Bietensap Ingrediënten:
3 Organische wortels (geschild en gewassen)
1 Biologische bieten (geschild en gewassen)
2 organische rode appels (gewassen en gesneden)
6 Biologische boerenkoolbladeren
½ inch gemberwortel
½ Biologische citroen, gepeld

Hoewel er ontelbare bietensalade-recepten zijn, is deze goji-bessen wilde rijstsalade met bieten een van mijn absolute favorieten.

Als het eten of drinken van bieten gewoon niet voor jou is, dan worden bieten extracten en poeders steeds gebruikelijker. Omdat bieten steeds populairder worden onder atleten, kun je nu gemakkelijk bietsupplementen vinden die stikstofoxiden en andere uit bieten afgeleide verbindingen bevatten om uithoudingsvermogen en fysieke prestaties te bevorderen.

Beet bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen
Hoewel er geen ernstige gezondheidsproblemen zijn als het gaat om het eten van bieten, hebben ze wel één unieke eigenschap die vals alarm kan veroorzaken – de pigmenten die rode bieten geven die een ongewone kleur geven, zullen je ontlasting een roodpaarse tint geven. Als dit je overkomt, wees dan niet gealarmeerd. Terwijl sommige mensen deze rode kleur voor bloed in hun ontlasting verwarren, is het dat niet. Deze tijdelijke verandering in kleuren is onschadelijk en zou na één of twee stoelgangen volledig moeten verdwijnen.

En de biet gaat aan
Beets zijn geweldig voor je gezondheid en ik raad altijd aan ze toe te voegen aan je normale dieet voor de manier waarop ze de lever en de nieren ondersteunen. Als u echter uw lever volledig wilt reinigen met giftige hoeveelheden, moeten bieten onderdeel zijn van een grotere oplossing. Het uitvoeren van een regelmatige leverzuivering doet veel meer dan alleen bieten op zichzelf kunnen doen. Regelmatige leverzuivering kan verbeteren hoe uw hele lichaam eruit ziet en aanvoelt. Als gifstoffen naar buiten worden geduwd, kan je lichaam de goede dingen beter absorberen.