Mensen vragen zich vaak af waarom wanneer u een chirurgische procedure moet ondergaan, de verpleegster u vraagt om geen nagellak op uw nagels te hebben. Hierdoor kan de anesthesist onmiddellijk zien of u zuurstofarm bent als deze blauwgrijs wordt. Onze vingernagel en teennagels zijn zeer effectieve vensters voor onze algemene gezondheid en welzijn en moeten speciaal in de gaten worden gehouden.

NAGELGROEI: Iedereen ervaart verschillende snelheden van nagelgroei. Onze nagels zijn als onze haargroei – soms snel, andere keren traag. Deze snelheid hangt van verschillende factoren af. Nagels groeien vaak sneller in de zomer dan in de winter. Nagels van mannen hebben de neiging sneller te groeien dan vrouwen, behalve mogelijk tijdens zwangerschap en ouderdom. Soms groeien de nagels op de dominante hand van een persoon (meest gebruikte hand) sneller. De groeisnelheid van vingernagels overtreft vaak ook die van de teennagels. Gemiddeld groeien vingernagels in één maand 2 tot 3 millimeter, en teennagels groeien 1 millimeter per maand. Ziekte, hormonale onbalans en veroudering kunnen allemaal de nagelgroei vertragen. Als u een plotselinge of zelfs geleidelijke verandering in deze snelheid constateert en deze is op dat moment niet verbonden met uw medische toestand – het is het beste om uw arts te raadplegen.

STOORNISSEN VAN DE STOF: Hoewel dit bij kinderen en jonge mensen ongewoon is, hebben nagelaandoeningen invloed op een groot aantal oudere en ouder wordende volwassenen. Naarmate we ouder worden, worden onze nagels dikker en worden ze gevoeliger voor schimmelinfecties door nagels. Problemen met de bloedsomloop en het gebruik van medicijnen, die ook toenemen naarmate we ouder worden, verhogen het risico op het ontwikkelen van een ongewone nagelaandoening.

Veel voorkomende nagelaandoeningen waarvoor speciale aandacht moet worden besteed zijn:

WITTE VLEKKEN

Meestal veroorzaakt door mild trauma, zoals het vangen van een vinger in een deur. Kleine vlekken verschijnen wanneer de basis van de nagel is gewond. Deze witte vlekken komen vaak voor en zullen uiteindelijk uitgroeien en zijn geen reden tot bezorgdheid. Maar als je plotseling een aantal witte vlekken ziet en je niet herinnert dat je je nagel hebt beschadigd of als de witte vlekken niet lijken te groeien, maak dan een afspraak om een ​​dermatoloog te zien. Witte vlekken kunnen ook wijzen op een infectie of andere medische aandoening.

SPLINTER HEMORRHAGES

Verschijnt als een rode tot roodbruine fijne verticale lijn die lijkt op een splinter onder de nagel. Dit kan gebeuren wanneer bloedvaten in het nagelbed worden beschadigd. De meest voorkomende oorzaak is nagelverwonding. Bepaalde medicijnen en medische aandoeningen kunnen ook een splinterbloeding veroorzaken, dus deze moeten door een dermatoloog worden onderzocht als u zich niet herinnert dat uw nagels verwond zijn.

INGROOM TOENAIL

Deze algemene nagelaandoening vindt plaats wanneer de hoek van de nagel naar beneden in de huid buigt, waardoor ongemak en pijn ontstaat. De grote teennagels zijn bijzonder kwetsbaar. Onjuiste nagelknipsels, strakke schoenen of een slechte houding kunnen leiden tot dit algemene nagelprobleem. Ingegroeide nagels kunnen pijnlijk zijn en soms tot infectie leiden. Een goede behandeling door een podoloog of pedicure kan problemen voorkomen.

DONKERE VLEKKEN OF STRAAT

Als een donkere vlek of streep op een nagel verschijnt en niet het resultaat is van een verwonding, moet deze door een dermatoloog worden onderzocht. Dit kan melanoom zijn, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Psoriasis kan ook de nagels aantasten

Terwijl de meeste lichte nagelblessures genezen zonder behandeling, vereisen ernstige nagelaandoeningen medische zorg. De volgende nagelproblemen moeten onmiddellijk aan een dermatoloog worden gemeld:

Verandering in de kleur of vorm van een spijker – wat wijst op een schimmelgroei onder het spijkerbed
Gezwollen huid of pijn rond een nagel
Witte of zwarte lijn zichtbaar in een spijker
Deuken of richels in een spijker
De nagels kunnen veel onthullen over uw algehele gezondheid en veel ziekten en ernstige aandoeningen kunnen worden opgespoord door wijzigingen in uw nagels op te merken. De meest voorkomende ernstige gezondheidsproblemen die de nagels mogelijk onthullen, kunnen zijn:

Leverziekten – Witte nagels

Nierziekten – De helft van de nagel is roze, de andere helft is wit

Hartaandoeningen – Nagelbed is rood

Longziekten – Vergeling en verdikking van de nagel en vertraagde groeisnelheid

Bloedarmoede – bleke spijkerbedden

Diabetes – gelige nagels, met een lichte blos aan de basis

Als u een van deze ongewone veranderingen in uw nagels vaststelt, moet u onmiddellijk een specialist raadplegen!

NAIL CARE TIPS OM STOORNISSEN TE VERMIJDEN:

Veel nagelaandoeningen zijn het gevolg van slechte nagelverzorging, dus het ontwikkelen van goede nagelgewoonten kan helpen. Om uw nagels gezond te houden, adviseren dermatologen:

1. Houd de nagels schoon en droog. Dit helpt voorkomen dat bacteriën en andere infectieuze organismen zich onder de nagel verzamelen.

2. Snijd spijkers dwars over elkaar en rond ze lichtjes af met een nagelvijl aan de uiteinden voor de grootste sterkte. Zorg ervoor dat u schone scherpe nagelschaartjes, gesteriliseerde nagelknippers of een goed glaskristal nagelvijl gebruikt om ervoor te zorgen dat u bacteriënvrije apparatuur gebruikt. Door de nagels in punten te deponeren worden ze verzwakt.

3. Houd de nagels gevormd en vrij van obstakels door ze te deponeren met een “fijn” gestructureerd kristalglasvijl.

4. Voorkom bijten van vingernagels en verwijder de nagelriem nooit.

5. Trim teennagels regelmatig om ze kort te houden. Dit minimaliseert trauma en letsel.

6. Drenk de voeten in warm zout water (één theelepel zout per pint water) gedurende vijf tot tien minuten als teennagels dik en moeilijk te snijden zijn, breng vervolgens ureum of melkzuur aan. Dit verzacht de nagels, waardoor ze gemakkelijker te knippen zijn.

7. Vermijd het “uitgraven” van ingegroeide teennagels, vooral als ze al geïnfecteerd en pijnlijk zijn. Raadpleeg een dermatoloog of podoloog voor behandeling.

8. Draag schoenen die goed passen en afwisselend paren.

9. Meld nagelvlekken aan uw dermatoloog. Nagelveranderingen, zwelling en pijn kunnen een ernstig probleem signaleren.

10. Let vooral op nagelproblemen als u diabetes of een slechte bloedsomloop heeft. Bij het eerste teken van een probleem, zie een dermatoloog.

Onze nagels hebben talloze toepassingen … ze beschermen en ondersteunen de weefsels in onze vingers en tenen. Met nagels kunnen we een jeuk krabben, een kiespijn kiezen of een sticker afkrabben! Een eenvoudige blik op de nagels kan een arts waarschuwen voor een onderliggende medische aandoening, zoals hartaandoeningen of diabetes. Een oplettende arts zal altijd de conditie van uw nagels bekijken tijdens een lichamelijk onderzoek.

Laat je nagels je vertellen hoe gezond je te allen tijde bent!