Vitaminen zijn organische verbindingen die essentieel zijn voor normale metabole functies. Deze functies omvatten het gebruik van eiwitten om beschadigd weefsel te herstellen en vetten en koolhydraten om te zetten in energie. Ze geven het lichaam niet direct energie of calorieën. Omdat vitamines (met uitzondering van vitamine D) niet door ons lichaam kunnen worden gesynthetiseerd, moeten ze via een dieet worden geconsumeerd om vitaminegebrekaandoeningen te voorkomen.

Er zijn in totaal 13 vitamines, die in twee categorieën zijn onderverdeeld: in vet oplosbaar en in water oplosbaar. In water oplosbare vitaminen, waaronder vitamine C- en B-complexgroep, kunnen niet in het lichaam worden opgeslagen. Ze moeten constant worden bijgevuld, omdat ze snel via de urine worden geëlimineerd. In vet oplosbaar, aan de andere kant, kan tijdelijk worden opgeslagen in de lever en vetweefsels.

Functies

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die ons helpt in het donker te zien. Het staat bekend als retinol omdat het pigmenten produceert die in het netvlies van het oog worden aangetroffen. Vitamine A helpt de gezondheid en de groei van alle cellen en weefsels in ons lichaam te bevorderen. Het helpt bij de vorming en het onderhoud van gezonde tanden, huid, weefsels en slijmvliezen.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die wordt aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen en die door ons lichaam kan worden geproduceerd na blootstelling aan UV-stralen door zonlicht. Deze vitamine helpt bij de opname van calcium en fosfor en helpt deze mineralen in tanden en botten te deponeren. Door de opname van calcium te bevorderen, helpt vitamine D om sterke botten te vormen en te behouden. Studies suggereren dat vitamine D ook helpt om een ​​gezond immuunsysteem te behouden en helpt bij het reguleren van celgroei en differentiatie.

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine en krachtige antioxidant die cellulaire weefsels beschermt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn potentieel schadelijke bijproducten van het energiemetabolisme, die zouden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en kanker. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine E kan helpen specifieke kankers zoals colon-, borst- en prostaatkanker te voorkomen. Bovendien hebben recente studies aangetoond dat vitamine E het immuunsysteem stimuleert, de hersenfunctie verbetert en helpt bij de vorming van rode bloedcellen. Er is waargenomen dat vitamine E het risico op het ontwikkelen van verschillende visusstoornissen, zoals cataract of maculaire degeneratie, helpt verminderen.

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die algemeen bekend staat als de “stollende” vitamine. De primaire verantwoordelijkheid van deze vitamine is om normale bloedstolling te reguleren (door de vorming van protrombine). Bloedstolling treedt ogenblikkelijk op wanneer er een verwonding of scheuring is aan een bloedvat. Het reguleert dit proces om het lichaam te helpen bij het transport van calcium. Vitamine K neemt deel aan de synthese van verschillende eiwitten die nodig zijn voor de functies zoals coagulatie en antistolling. Vitamine K kan door verhindering van de verharding van slagaders het optreden van hartziekten en hartfalen verminderen.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die op verschillende manieren het lichaam beïnvloedt. Het is nodig voor de synthese van collageen, een belangrijk eiwit dat wordt gebruikt om bloedvaten, littekenweefsel, huid, pezen en ligamenten te creëren. Vitamine C is noodzakelijk voor de reparatie en het onderhoud van deze onderdelen en helpt bij het genezen van wonden. Vitamine C is actief betrokken bij de vorming van norepiephrine, een neurotransmitter die van cruciaal belang is voor de hersenfunctie. Vitamine C, een krachtige antioxidant, kan in kleine hoeveelheden de schade van vrije radicalen, die negatieve bijproducten van metabole activiteit zijn, bestrijden. De ophoping van deze vrije radicalen is in verband gebracht met het verouderingsproces. Studies in de tijd hebben aangetoond dat vrije radicalen bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals hartaandoeningen, maculaire degeneratie en kanker.

Thiamine, een in water oplosbare vitamine B-complex, helpt het lichaam energie te creëren door koolhydraten en vetten af ​​te breken. Thiamine, ook bekend als Vitamine B1, is essentieel voor de normale groei en ontwikkeling, het helpt de goede werking van het hart, zenuwstelsel en spijsverteringsstelsel te beheersen. Vitamine B1 helpt onderhouden goed functionerende spijsvertering, nerveus, cardiovasculaire systemen. Het kan tijdelijk in spierweefsel worden opgeslagen; uitputting kan zo snel gebeuren als binnen 14 dagen.

Riboflavine (vitamine B2) is een in water oplosbare vitamine die het lichaam helpt energie te produceren door het metabolisme van koolhydraten en vetten. Het helpt ook om tryptofaan (een essentieel aminozuur) om te zetten in niacine (een andere vitamine B) en activeert vitamine B6. Riboflavine helpt ook het antioxidantensysteem van het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het is van vitaal belang voor de verschillende systemen van het lichaam, zoals nerveus, voortplantings- en immuunsysteem.

Niacine is een in water oplosbare, B-complex vitamine die een belangrijke rol speelt in het energiemetabolisme, door koolhydraten en vetten om te zetten. Het helpt het lichaam ook om schadelijke gifstoffen te verwijderen, steroïde hormonen te produceren en DNA te repareren. Vitamine B3 speelt een belangrijke rol in ons spijsverteringskanaal door de tonus van de gladde spieren te behouden. Studies hebben aangetoond dat niacine effectief is bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloedcirculatie.

Vitamine B5 (pantotheenzuur) is een in water oplosbare vitamine B-complex. Net als andere leden van de B-complex-familie, helpt het metabolisme om vetten, eiwitten en koolhydraten te metaboliseren en energie vrij te maken. Het is algemeen bekend als de “anti-stress vitamine”, door de bijnier te ondersteunen bij de afgifte van een stresshormoon, cortisol. Pantotheenzuur, helpt de bijnier andere belangrijke hormonen te produceren, die het lichaam helpen om allergieën te bestrijden en het metabolisme te reguleren. Het is ook erg belangrijk bij het stimuleren van het immuunsysteem om meer antilichamen te produceren.

Vitamine B6 (Pyridoxine) is een in water oplosbaar product dat helpt bij de productie van eiwitten, die vervolgens cellichamen vormen. Het helpt tryptofaan (een essentieel aminozuur) omzetten in Niacine (Vitamine B3) en Serotonine, een biologische neurotransmitter. Vitamine B6 helpt het immuunsysteem door de productie van WBC te verhogen om infecties te bestrijden. Het lichaam heeft vitamine B6 nodig om hemoglobine te produceren. Hemoglobine, een hoofdbestanddeel van rode bloedcellen, bindt zich aan zuurstof en draagt ​​het naar alle lichaamsweefsels. Het verhoogt ook de hoeveelheid zuurstof die wordt gedragen door hemoglobine. Vitamine B6-tekort kan dus leiden tot een vorm van bloedarmoede. Het helpt ook om de bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik te houden. Wanneer uw glucosespiegel laag is, heeft uw lichaam vitamine B6 nodig om opgeslagen koolhydraten om te zetten in glucose om de normale bloedsuikerspiegel te handhaven. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine B6 het homocysteïnegehalte verlaagt, wat tot hartziekten is geweest.

Foliumzuur is een in water oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de productie van DNA en RNA, die nieuwe cellichamen produceren. Foliumzuur is nodig voor DNA-replicatie en kan verandering in DNA voorkomen die kan leiden tot kanker. Het is actief betrokken bij snelle celdeling en groei, tijdens perioden van kindertijd en zwangerschap. Met behulp van vitamine B12 vormt folaat hemoglobine, dat wordt aangetroffen in rode bloedcellen, waardoor effectief zuurstoftransport mogelijk is naar omliggende lichaamsweefsels. Foliumzuur speelt een rol bij het verlagen van het homocysteïnegehalte in het bloed.

Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die belangrijk is bij de productie van rode bloedcellen en gezonde zenuwcellen. Het is vereist bij DNA- en RNA-replicatie. Vitamine B12, met behulp van vitamine B6 en folaat, reguleert de homocysteïnespiegel van het lichaam. Overmatige hoeveelheden homocysteïne gaan gepaard met verhoogde risico’s op hartaandoeningen en beroertes. Net als andere in water oplosbare vitaminen speelt vitamine B12 een belangrijke rol bij de celdeling en de groei. Het verhoogt ook ons ​​energieniveau door vetten en koolhydraten te metaboliseren. Vitamine B12 komt het lichaam binnen door zich te binden aan eiwitten die in voedsel worden aangetroffen. Tijdens de spijsvertering geeft zoutzuur vitamine B12 vrij uit het eiwit. Na te zijn vrijgegeven, combineert vitamine B12 met een stof genaamd instrinsic factor (IF). Dit complex kan nu worden geabsorbeerd door het maagdarmkanaal.

Biotine is een in water oplosbare vitamine, over het algemeen geclassificeerd als een vitamine B-complex. Net als andere B-vitaminen helpt het lichaamscellen energie te produceren. Het helpt bij het metaboliseren van vetten, eiwitten (aminozuren) en koolhydraten in voedsel. Het is belangrijk bij de celgroei, de productie van vetzuren, onderhoudt een constante bloedsuikerspiegel en versterkt het haar en de nagels. Het speelt een rol in de citroenzuurcyclus, een proces waarbij biochemische energie wordt gecreëerd tijdens aerobe ademhaling. Het speelt ook een rol bij de overdracht van kooldioxide in het lichaam. Voorlopige studies tonen aan dat biotine kan helpen bij het verbeteren van de suikercontrole bij diabetespatiënten, met name diabetes type 2.